Det kom ett brev efter valet från partiordförande Jonas Sjöstedt till medlemmarna…

grässträngar_smal

 brev-fran-jonas
Tack alla vänsterpartister!

Vi har tillsammans genomfört en fantastiskt bra valrörelse. Det ska vi vara stolta över. Det finns flera saker som vi kan glädjas åt. Den första är naturligtvis att Fredrik Reinfeldt avgår som statsminister och att det äntligen är slut på åtta år av ökade klyftor, högre arbetslöshet, utförsäkringar och orättvisor.
Den andra saken vi kan glädjas åt är att Vänsterpartiet har vuxit kraftigt i medlemsantal sedan det förra valet. Vi har också vuxit i förtroende i sakfrågor. I den vallokalsundersökning som gjordes är vi väljarnas tredje bästa parti i en lång rad frågor, t.ex. social välfärd, sysselsättning, pensioner och skattepolitik. Och vi är väljarnas bästa parti när det gäller frågan om vinster i välfärden!Samtidigt finns det mycket som gör ont den här dagen. Vänsterpartiet har gått fram sedan förra riksdagsvalet, men alldeles för lite. Jag vet att det är många med mig som hoppats på ett betydligt bättre resultat för oss. Det var rätt att göra det, för vårt parti har potential att vara mycket större än såhär. Vi kommer i lugn och ro att analysera resultatet och se vilka slutsatser vi kan dra för framtiden. Det kommer att krävas en bred diskussion i partiet om detta, men det är också viktigt att den är väl underbyggd och att vi undviker att dra förhastade slutsatser.

Den andra saken som gör ont är att rasisterna i Sverigedemokraterna vuxit sig än starkare. Det är allvarligt på många plan. Många känner oro inför utvecklingen. Vårt ansvar för att vända den utvecklingen är stort. Vi är den viktigaste politiska kraften för alla människors lika värde, men också för att minska de klyftor i samhället där rasismen finner sin grogrund. Vi kommer att ta det uppdraget på största möjliga allvar. Vi bekämpar rasismen och rasisterna varje dag, och vi arbetar för ett tryggare och rättvisare Sverige varje dag.

Även om resultatet i riksdagsvalet är en besvikelse, så ser vi att det har gått bättre för oss i kommuner och landsting. Det är ett bevis på att vår valrörelse var stark och att vår politik har ett stort förtroende bland väljarna. Jag vill därför rikta ett särskilt tack till alla er som arbetar politiskt i kommuner och landsting.

Vi har gjort en sak till, som är historisk. Vi är det första partiet som har nått jämställd representation på alla nivåer, från kommunerna och upp till den yttersta partiledningen. Ingen har lyckats med det, förrän Vänsterpartiet 2014. När vi började förbereda det här valet hade vi minst 50 procent kvinnor i riksdagsgrupp, partistyrelse och verkställande utskott. Efter detta val har vi minst hälften kvinnor på de nivåer som rör tusentals människor, landstingen och kommunerna. På listorna till detta val har Vänsterpartiet blivit jämställt. Det är vi det första partiet någonsin i svensk historia som lyckats med.

Det politiska läget är nu komplicerat. Det blev ingen rödgrön majoritet och Sverigedemokraterna blev starkare i riksdagen. Det gör det svårare att veta hur det kommer att gå, men vår målsättning är precis som tidigare att byta kurs för Sverige och att sätta punkt för skattebidragen till riskkapitalister i välfärden.

Vi har mycket arbete att göra och många frågor att prata med varandra om i Vänsterpartiet. Det kommer vi att göra, men glöm inte att stanna upp, andas in, sträck på dig och var stolt över allt vi gjort tillsammans den här valrörelsen.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

På onsdag kväll kommer medlemmarna i Vänsterpartiet Vingåker att diskutera läget efter valet samtidigt
som alla andra lokala partiföreningar i landet. Resultatet av diskussionerna kommer sen att samlas in av
partistyrelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vänsterpartiet Vingåker på Facebook
Bli medlem idag!
Bli medlem idag!
  • Avsnitt 10 – John Lapidus
    Vem har stulit den svenska vården? Och hur kan den vanliga vårdkön passeras av försäkringskunder i en VIP-kö? Det här pratar Jonas Sjöstedt om med välfärdsforskaren och författaren John Lapidus, när podden ”Hembakt med Jonas” gör comeback. Samtalsledare: Åsa Mattsson Musik: David Szesztay Hembakt rågbröd Lite jäst, salt och mörk sirap rörs ut i tre dl […]
Kategorier